
Sjokolade er vel det som de fleste ved en kostholdsendring ikke ønsker å gi slipp på, og selv på et lavkarbo kosthold så unner jeg meg sjokolade. Og når forskere også konkluderer med at det er sunt, så er det jo bare å glede seg 🙂
Men før vi kommer dit må vi avklare to ting. Når vi snakker om sjokolade er det den mørke varianten (min 70%) vi snakker om, og selv om det er bevist å være sunt så gjelder det i moderate mengder – altså 30g til 60g.
Fordelene med kakao
Grunnen til at det er viktig å påpeke at man må spise den mørke varianten er fordi det er her det er mest kakao, og det er den viktige ingrediensen.
Kakao viser seg nemlig og ha en rekke gode effekter for kroppen din, og uten å gå altor langt ned i detaljene så har forskere funnet ut at kakao fremmer en sunn tarmhelse og kan faktisk også defineres som probiotisk. I tillegg har man sett at kakao har en positiv effekt for hjerte ditt da det blant annet har den biokjemiske effekten at det reduserer klumping av blodplater som får blod til å koagulere og hjelper en prosess som heter nitric oxide metabolism. Denne prosessen beskytter hjertet ditt slik at blodårene slapper av og dermed senker blodtrykket ditt.
Men vi gir oss ikke der. Som mange sikkert har hørt før så inneholder også mørk sjokolade bra med antioksidanter. Men kjenner du til at sjokoladen også inneholder et flott stoff kalt anandamide? Selv om man kanskje ikke har hørt om det, så har du nok følt det når du spiser sjokoloade. Anandamide kommer nemlig fra Sanskrit, ordet ananda betyr glede eller lykke. Kanskje ikke så rart vi er glade i sjokoladen vår 🙂 Det anandamide faktisk gjør er nemlig å blokkere følelser av smerte eller angst. Kjekt å vite neste gang du sparker tåa i bordbeinet.
Men ikke alt er like bra
Dessverre er det som med alle andre matvarer stor forskjell på kvaliteten, og dette gjelder også kakaobønnene og dermed også sjokoladen man kjøper. Tester i USA viste blant annet at det er stor forskjell i innholdet av antioksidanter i sjokoladen. Samme tester viste også at det var tryggere å kjøpe sjokolade istedenfor rå kakaopulver da flere av pulvervariantene innholdt tungmetaller. Problemet med det er at jo nærmere kakoen er den rå tilstanden, jo høyere er næringsinnholdet.
Når man prøver å navigere i jungelen så er det greit å ha følgende i bakhodet:
- – Velg en så mørk sjokolade som mulig. Ja, den er mer bitter da men det er en antioksidant i kakaoen som skaper denne bitterheten. Så bitterhet = sunt. Noen sjokoladeprodusenter fjerner faktisk denne antioksidanten (flavanoler) på grunn av bitterheten, eller søter sjokoladen for å fjerne den.
- – Og med det kommer vi til neste punkt: Søtning. Det beste alternative der ute nå er nok de sjokoladene som er søtet med stevia eller annen naturlig søtning, og er anbefalt over sukker, fruktose eller mais sirup. Kunstig søtning bør man unngå.
- – Prøv å velge organiske produkter. Dessverre er det meste av kakaobønnene i dag gemodifisert.
- – Sjekk hva slags fett det er i sjokoladen. Ideelt sett så bør det være kakaosmør, hvor kokosolje er nummer to på lista. Unngå produkter med soyabønneolje (eller andre soya produkter), andre vegetabilske oljer eller transfett.
-
Noen forslag
- Så nå sitter du sikkert der og er fysen på sjokolade, men hva skal man nå velge? Ut fra en liten research runde så er det ikke så lett å velge, særlig hvis man skal prøve å følge hele listen over. Her er enkel oversikt over hva jeg fant:
Freia Kokesjokolade 70%
Dette er en av de billigere variantene, og stryker på en del av punktene blant annet fordi den inneholder soya. Minst 30 % av kakaoen kommer fra Rainforest Alliance-sertifiserte gårder som jo er fint – men 30% er jo heller ikke veldig mye. Dessuten så vil jeg anbefale at man heller velger en mørkere variant.
Freia Premium 86%
Denne sjokoladen er den jeg selv har spist. Den er bedre enn kokesjokoladen på grunn av sitt høyere kakaoinnhold og lavere karbohydratinnhold, men den inneholder også soya. Den har også, som kokesjokoladen, kun 30% av kakoen fra Rainforest Alliance-sertifiserte gårder.
Plamil Mørk Sjokolade 87% Melkefri
Denne sjokoladen er den jeg velger nå om dagen da jeg fikk påvist melkeintoleranse og derfor får dårlig stemning i magen når jeg spiser sjokolade med melk. Den har dessverre høyere i karbohydratinnholdet enn Freia sin Premium 86%, men er til gjengjeld organisk. Det står at den kan innholde spor av soya, men det er ikke på ingredienslisten.
Cavailier Stevia Dark Sjokolade
Dette er et stevia søtet alternativ. Prøvd en gang og smaker ok, men den har min 55% kako som er veldig lite samt at den inneholder soya. Organisk er den heller ikke.
- Mulu Raw Chocolate
Kom over bloggen til Levtil100, som har funnet en sjokolade uten melk, sukker eller soya. Hun skriver at hun fant sjokoladen på Super-nature.no men når jeg søker der finner jeg ingenting. Men jeg fant den her og jeg tror jeg har sett den i diverse helsekostbutikker. Dessverre finner jeg lite informasjon om næringsinnholdet, så jeg vet ikke hvordan fett, karbohydrat og protein innholdet er her. Selv ikke på Mulu sin nettside finner jeg informasjonen.
OPPDATERING: En leser opplyser om at det er rå agave sirup i denne sjokoladen. Rå agave sirup har høyt fruktose innhold, så det er derfor anbefalt å holde seg unna denne for diabetikere - Pascha Organic Dark Chocolate
- Kom over denne sjokoladen som virker som noe av det mer lovende. Organiske ingredienser og fri for melk (for de som ønsker det). Problemet er bare at jeg finner den ikke til salgs i Norge, så man må på nettet og f.eks Amazon
Har du noen anbefalinger?
5 Comments
Tusen takk for spennende lesing om et av mine favoritt emner. Har alltid vært glad i sjokolade og har spist den mørke. Men som med deg har jeg jo også fått matinntolleranse for melk. Og har ikke hatt den store nytelsen av sjokolade, men da skal vi forsøke oss på Mulu også.
Ser at Mulu Raw Chocolate inneholder rå agave sirup. Kan vi med diabetes spise det?
Til nå har jeg holdt meg unna alt med sirup, kan du informere mer om sirup. På forhånd takk!
Godt spørsmål! Jeg tittet litt inn i det og ja det er nok greit å holde seg unna dette, så her må det gjøres mer undersøkelser om hva slags sjokolade som er bra for oss diabetikere. (Her har du litt informasjon om agave sirup og det høye fruktose innholdet det har: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/03/can-this-popular-alternative-sweetener-spike-uric-acid-into-the-danger-zone.aspx).
Jeg fant en annen “sunnere” sjokolade også kalt “Ombar” (http://www.sunnesaker.com/products/ombar-kologisk-r-sjokolade-70probiotic-dark-38-g), men den inneholder kokosblomstsukker og ut fra hva jeg kan finne så er ikke dette noe bedre alternativ.
Men jeg fant denne nå: http://paschachocolate.com/our-products/bars/pascha-85-percent-cacao-vegan/
Den virker som noe av det mest lovende der ute, men så var det å få tak i det da. Fant ikke noe i Norge, men de selger på Amazon (http://www.amazon.com/gp/product/B00HZ42GHO/ref=s9_al_bw_g325_i4). Si ifra hvis du finner noe mer i nærheten 🙂
Men man kan med andre ord si at det ikke lett å finne den optimale sjokoladen. Jeg kommer til å ha øya oppe i helsekostforetninger fremover så får vi håpe jeg kan komme med en oppdatering 🙂